Словаччина передала Україні 13 обіцяних винищувачів МиГ-29

Словаччина передала Україні 13 обіцяних винищувачів МиГ-29

Словаччина завершила передачу Україні своїх винищувачів МиГ-29.

Усі 13 бойових літаків, які раніше уряд країни вирішив передати ЗСУ для протистояння російському вторгненню, вже перебувають на території України.

Про це у понеділок повідомило міноборони Словаччини.
Перші чотири винищувачі передали Повітряним силам ЗС України в березні цього року. Вони вилетіли з авіабази під управлінням українських пілотів.
Тепер Україна отримала решту 9 словацьких бойових літаків МиГ-29.
Ці борти доставили наземним шляхом, зважаючи на найбільшу можливу безпеку.

«Ця передача була здійснена наземним шляхом з урахуванням максимально можливої ​​безпеки, ще раз величезна подяка всім залученим силам, тому що в таких випадках це справді важлива та складна логістична операція», – підкреслив міністр оборони Словацької Республіки Ярослав Надь.
Міністр наголосив, що МиГ-29 – значна підтримка для України у захисті від російського повномасштабного вторгнення та у захисті людських життів.

Нагадаємо, що у березні уряд Словаччини схвалив відправлення в Україну 13 винищувачів МиГ-29. Бойові літаки передали в рамках оборонної допомоги. Вони мають допомогти Повітряним силам у контролі повітряного простору та перехопленні ворожих цілей.

Перші чотири літаки країна поставила минулого місяця. Передислокацію бойових літаків здійснювали українські пілоти за допомогою Повітряних сил Словаччини й українського персоналу.
Винищувачі МиГ-29 минулого року були зняті з озброєння збройних сил Словаччини.

Раніше міністр оборони Словаччини заявляв, що російські технічні фахівці, які донедавна обслуговували винищувачі МиГ-29 Повітряних сил Словаччини, могли навмисно пошкодити літаки.