Глава Мюнхенської конференції: Україна має стати членом НАТО, щойно дозволять обставини

Глава Мюнхенської конференції: Україна має стати членом НАТО, щойно дозволять обставини

Очільник Мюнхенської конференції з безпеки Крістоф Гойсген вважає, що на саміті НАТО Україна має отримати від союзників сигнал про те, що вона "належить до євроатлантичної родини" і її слід запросити до вступу, щойно дозволять обставини.

Про це він розповів в інтерв’ю двом німецьким виданням.

Крістоф Гойсген визнав, що вступ України до НАТО залишається неможливим, доки триває поточна фаза війни, оскільки це означало би пряме втягнення Альянсу у війну. Проте він вважає, що союзники у Вільнюсі мають надіслати сигнал, "що Україна є частиною родини НАТО".

"Україна має стати і членом НАТО, щойно умови це дозволятимуть", – зазначив Гойсген.

Одночасно він висловився за продовження максимальної військової підтримки України, включно із західними винищувачами F-16, наголосивши, що йдеться про її виживання як держави.

Говорячи про потенційні мирні переговори, Гойсген відкинув ідеї про якісь "гарантії безпеки" для Москви чи відновлення попереднього ставлення до очільника Кремля у геополітиці.

"Росія порушила усі договори, які укладала. Було би просто насмішкою давати Путіну якісь безпекові гарантії", – зазначив він.

Крістоф Гойсген вважає, що про якесь повернення Путіна у "перші ряди" міжнародної політики не може бути мови і після мирних переговорів з Україною.

"Абсолютно неможливо, щоби Владімір Путін знову міг діяти нарівні з США чи Китаєм. Він – парія у міжнародній політиці, до нього вже взагалі немає довіри", – зазначив Гойсген.

Навесні Гойсген закликав Захід активізувати допомогу Україні, аргументуючи, що поступова та нерішуча військова підтримка призведе до патової ситуації на полі бою.