Країни НАТО зобов’язались надати Україні нові системи ППО, зокрема Patriot

Країни НАТО зобов’язались надати Україні нові системи ППО, зокрема Patriot

Президент США Джо Байден у виступі на відкритті саміту НАТО у Вашингтоні заявив, що держави-члени НАТО взяли на себе зобов’язання щодо надання Україні нових систем протиповітряної оборони.
Президент Байден в урочистому виступі наголосив, що рішення США є “історичним”:

“Сьогодні я оголошую про історичне надання Україна систем протиповітряної оборони”, – заявив він. – “США, Німеччина, Нідерланди, Румунія та Італія нададуть Україні п’ять додаткових систем стратегічної протиповітряної оборони, а у найближчі місяці США нададуть Україні десятки додаткових тактичних систем ППО”.

Також президент Байден нагадав про раніше оголошені зобов’язання допомагати із постачанням протиракет. “США забезпечать, щоби під час постачання ракет-перехоплювачів Україна отримувала їх поза чергою”, – заявив він.

Як уточнює видання, про 4 з 5 оголошених Байденом “нових” систем вже було відомо, а одна з них, німецька, вже поставлена на чергування ЗСУ. Виходячи з цього, у оголошенні Байдена, по суті, йдеться про постачання ще однієї нової системи Patriot, яку виділять самі США, та про значну кількість систем меншого радіусу дії.

Президент Володимир Зеленський вже встиг подякувати партнерам за це рішення.