Науковці з різних куточків світу закликали НАТО запросити Україну приєднатися до Альянсу

Науковці з різних куточків світу закликали НАТО запросити Україну приєднатися до Альянсу

Науковці з різних куточків світу закликали НАТО запросити Україну приєднатися до Північноатлантичного Альянсу.

Про це йдеться в опублікованому в газеті The Guardian відкритому листі, який підписали 158 вчених із різних куточків світу.
«Запрошення України до НАТО означало б остаточний крок у відході від політики умиротворення та повернення до верховенства міжнародного права та захисту прав людини. Рішення про розширення гарантій безпеки для України не тільки захистить українську державу за допомогою єдиного засобу, який наразі показав свою ефективність, але й знову підтвердить НАТО та західні демократії як ефективних політичних інституцій на світовій арені», – йдеться у листі.

За словами вчених, аргументи проти членства України в НАТО, які неодноразово наводилися з початку нападу росії на Україну в 2014 році, зрештою повторюють те саме занепокоєння: будь-який крок, хоч би незначний, розглядатиметься як загроза безпеці росії, а отже, спровокує більший конфлікт.

Крім цього, йдеться у листі, ідея про те, начебто розширення гарантій безпеки для України ще більше стимулюватиме брутальне продовження цієї війни росією, є необґрунтованою, оскільки росія і так повністю сповнена рішучості знищити Україну і не потребує для цього додаткової мотивації.

«Зосередження уваги на нібито «занепокоєнні росії розширенням НАТО» та спробах заспокоїти її, ігнорування російської пропаганди геноциду та систематичних воєнних злочинів на окупованій території України, включаючи масові вбивства, масові зґвалтування та тортури. Дії росії демонструють явний намір знищити Україну як націю, а не пом’якшити власну безпеку», – заявили науковці.
По-друге, як зазначається, це факт, що росія не атакувала жодного члена НАТО.

«Натомість вона погрожувала, вторглася та окупувала країни, що не є членами Альянсу: Грузію, Молдову, а тепер і Україну», – зазначають учені.

На останок наголошується, що спроби задобрити Кремль не вплинули на рішучість росії зберегти антизахідну глобальну коаліцію.

«Росія вже повністю контролює Білорусь і активно формує власні альянси з Китаєм, Північною Кореєю та Іраном, які виступають за знищення демократичного порядку. Росія бомбила сирійські міста, щоб утримати при владі Башара Асада», – додали вчені.